Bericht: Wat is een goede internetsnelheid in 2024?

Bericht: Wat is een goede internetsnelheid in 2024?

-3 februari 2024-
internetsnelheid

Om te weten of u een goede internetsnelheid hebt, moet u eerst weten wat nu eigenlijk onder een goede internetsnelheid wordt verstaan. Als je deze vraag tien jaar geleden zou stellen, zou het antwoord heel anders zijn dan nu. Sterker nog, als je het twee jaar geleden zou vragen, zou je een enorme sprong voorwaarts zien. Een goede snelheid is dus relatief ten opzichte van wat je nodig hebt.

Vroeger werden muziek en video offline opgeslagen, maar nu worden ze gestreamd. Thuisbeveiliging betekende vroeger een speciaal systeem met een solide back-up, maar nu kun je overal vandaan naar je telefoon streamen. En waar we vroeger hooguit 720p-video hadden, streamen we nu in glorieus 4K en HDR – en dat alles heeft meer internetbandbreedte nodig dan ooit.

Wat voor de één een goede internetsnelheid is, kan voor de ander totaal nutteloos zijn. Als je alleen e-mails controleert en wat websites bekijkt, kun je waarschijnlijk wegkomen met lage snelheden en merk je er niets van. Maar als je een huis vol gamers en 4K video streamers hebt, wil je een lijn met een beetje meer kracht.

Dus, om uit te vinden wat een goede internetsnelheid is en of je breedband moet upgraden, gaan we het een beetje meer in detail uitsplitsen zodat je de resultaten op jou kunt toepassen.

Hoe definieer je een goede internetsnelheid?

Tot nu toe hebben we het over snelheid gehad als een enkele maatstaf. In werkelijkheid is het een beetje ingewikkelder omdat het wordt opgesplitst in uploadsnelheden, downloadsnelheden en dan zijn er ook nog ping-tijden om te overwegen.

Upload, zoals je misschien al geraden hebt, is de snelheid waarmee je apparaat data verstuurt naar de interwebs. Dit kan belangrijk zijn als je aan het videochatten bent, maar is minder belangrijk als je een film aan het downloaden bent.

Download, het beroemde cijfer waar het meest naar wordt gekeken, is altijd belangrijk omdat dit de feed is van het web naar jou. Als dit cijfer laag is, zal alles door die kleine bandbreedte worden geblokkeerd, waardoor je trager wordt.

Ping tijden zijn de snelheid waarmee de server reageert op uw apparaat. Dit is belangrijk voor gamers die lage latency reacties willen zodat ze niet worden tegengehouden door laggy reactietijden.

Over het algemeen is een goede manier om je snelheid te meten een dienst als https://www.speedtest.net/ te gebruiken en al die gegevens live te zien.

Wat is een goede ping score?

Zoals gezegd, ping is de tijd die de server nodig heeft om te reageren. Het is alsof je een bal naar een oppervlak gooit en kijkt hoe lang het duurt voor je hem weer in je hand hebt. Sommige oppervlakken zijn hard en snel, andere kunnen zacht zijn en langzamer terugkaatsen.

Een goede ping-tijd is dus een lage. Deze worden gemeten in milliseconden (ms), dus je kunt je voorstellen dat de variaties in dit getal minimaal zijn. Maar als je aan het gamen bent kan dat het verschil maken. Idealiter wil je een ping-tijd van minder dan 100 ms hebben – iets wat het meest voorkomt bij glasvezelbreedband.

internetsnelheid

Wat is een goed upload snelheid?

De uploadsnelheid kan sterk variëren omdat veel mensen bij de aankoop niet echt naar dit getal kijken, maar zich eerder richten op de downloadbandbreedte van de dienst. Een fatsoenlijke uploadsnelheid gaat niet alleen over het snel back-uppen van foto’s naar de cloud, of het krijgen van een soepele video-chat. Dit is ook het kanaal dat het internet vertelt wat je nodig hebt.

Stelt u zich eens voor dat u een gesprek voert waarbij de andere persoon al het woord voert en u er nauwelijks een woord tussen krijgt. Dat is hoe het voor uw toestel is als de uploadsnelheid beperkt is. Dat is zelden een probleem, maar als u veel apparaten op één verbinding hebt, die elk aan het internet vertellen wat ze nodig hebben, kunt u worden overstemd en last krijgen van vertraging.

Een goede uploadsnelheid is natuurlijk veel lager dan de downloadsnelheid, maar je wilt toch minstens 5Mbps of sneller krijgen, idealiter 10Mbps. Het streamen van video is een goede manier om dit te meten waar, voor HD streams, je een minimum van 3Mbps nodig hebt om een fatsoenlijk resultaat te krijgen.

Wat is een goede download snelheid?

De download snelheid is het allerbelangrijkste cijfer. Zonder deze snelheid hebben zelfs de beste ping- en uploadsnelheden geen zin. Je krijgt je verzoek lekker snel op internet en zit dan te wachten tot de downloadsnelheid je content teruggeeft.

Netflix of Videoland is hier een goede maatstaf die zegt dat je voor video van 4K HDR-kwaliteit een verbinding van 25 Mbps nodig hebt. Maar houd er rekening mee dat als je andere apparaten en andere gebruikers op diezelfde lijn hebt, je een daling in kwaliteit kunt zien. Het is als een weg met twee rijstroken – er kunnen maar een paar auto’s passeren. Breid dat uit naar een vierbaansweg en je kunt er meer neerhalen.

Welke snelheid heb je nodig?

Zoals dit artikel begon, is de snelheid voor u gebaseerd op uw behoeften. Hopelijk is het nu wat duidelijker hoe dat uitvalt in upload, ping en download cijfers.

Enkele belangrijke punten om in gedachten te houden voordat u een upgrade uitvoert of een nieuwe breedbandverbinding afsluit: zorg voor meer snelheid dan u denkt nodig te hebben, zorg ervoor dat de upload- en ping-tijden niet worden genegeerd, houd in gedachten hoeveel apparaten of mensen deze lijn moet ondersteunen en voor hoe lang.

In de toekomst zullen er alleen maar meer apparaten komen die data gebruiken, dus ruimte hebben om te groeien is een nuttige optie.

Laat hier je gegevens achter en wordt teruggebeld
Inhoudsopgave

Hierbij kunnen wij u ook helpen!

computerhulp

Computerhulp

Computerhulp aan huis is een de meest voorkomende dienst die wij leveren. Bijna 90% van alle computer problemen kunnen wij immers gewoon aan huis oplossen.

virus verwijderen

Virus verwijderen

Het is bijna iedereen wel eens overkomen: een computer die langzaam opstart, spam of storende reclame pop-ups tijdens het internetten.

computerhulp
Computerhulp

Computerhulp aan huis is een de meest voorkomende dienst die wij leveren. Bijna 90% van alle computer problemen kunnen wij immers gewoon aan huis oplossen.

virus verwijderen
Virus verwijderen

Het is bijna iedereen wel eens overkomen: een computer die langzaam opstart, spam of storende reclame pop-ups tijdens het internetten.