Bericht: Wat is error 404?

Bericht: Wat is error 404?

-12 mei 2024-
error 404

We hebben allemaal wel eens een 404-error gehad tijdens het surfen op het web. Misschien zelfs op Quickly ICT! Wat betekenen de getallen in deze foutmelding precies, en waarom specifiek de 404-nummers? Hier is waarom.

Error 404 uitgelegd

404 is een foutcode die op websites verschijnt. Het betekent dat een link verbroken is of niet naar een geldige pagina op een website leidt. Het is iets wat alle website-eigenaren niet graag op hun website zien, omdat het de online-ervaring van een gebruiker in de war kan sturen. Een gebruiker kan op verschillende manieren op een 404-pagina terechtkomen. Misschien hebben ze een link op de website zelf gevolgd die naar een 404 leidt, of misschien hebben ze een bladwijzer die naar een doodlopende weg leidt. Soms kunnen 404-links ook op andere websites of via zoekmachines verschijnen.

Omdat dit slecht is voor de ervaring van de eindgebruiker, worden sites ontmoedigd om naar veel 404-pagina’s te linken. Sommige zoekmachines bestraffen expliciet websites die veel gebroken links bevatten. Het veelvuldig omleiden van gebruikers naar 404-pagina’s kan ertoe leiden dat een website door de algoritmen van Google wordt gecategoriseerd als “van lage kwaliteit” of “onbetrouwbaar”. De meeste contentmanagementsystemen (CMS) hebben functies waarmee wordt geprobeerd 404-redirects tot een minimum te beperken.

Het is een van de bekendste fouten in de geschiedenis van het internet. Het is een meme en een eigen slang-term geworden. Wanneer je naar iemand verwijst als

“een 404-fout heeft”, betekent dit dat hij traag van begrip is of onwetend over een bepaald onderwerp.

Waarom 404?

Dus waarom is het precies 404? Het eerste wat u zich moet realiseren is dat er andere “nummers” zijn die verband houden met de status van het laden van een webpagina. Als u bijvoorbeeld een gewone webpagina aan het laden bent, is dat een “200 OK”-verzoek, wat betekent dat de pagina zonder problemen is geladen.

Tim Berners-Lee, die wordt beschouwd als de vader van het internet, stelde HTTP-statuscodes op tijdens het World Wide Web Consortium (W3C) in 1992. Deze codes, die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt, zijn geformatteerd in drie-cijferige getallen. Een code die begint met “4” betekent een clientfout, wat betekent dat de gebruiker een pagina heeft opgevraagd die hij niet kan openen.

Hier zijn enkele standaardcodes die ook met een 4 beginnen en die u wellicht herkent:

  • 400 Bad Request: Dit verschijnt normaal gesproken wanneer er een onjuist verzoek aan de site is gedaan.
  • 401 Unauthorized / 403 Forbidden: Deze verschijnen wanneer de gebruiker niet de benodigde rechten heeft om toegang te krijgen tot een pagina, zoals een log-in of een digitale authenticatie.
  • 404 Niet Gevonden: Dit verschijnt wanneer de bron, of de pagina, niet lijkt te bestaan op de server.
  • 408 Time-out verzoek: Dit verschijnt wanneer de server is uitgetimed of zijn maximale tijd om een pagina te laden heeft bereikt voordat het verzoek is voltooid.

Andere veelvoorkomende foutmeldingen

Naast de foutmelding “HTTP 404” of “404 niet gevonden”, kunt u ook een aantal andere foutcodes tegenkomen die hetzelfde betekenen. Veelvoorkomende varianten zijn “Pagina niet gevonden” of “Bestand niet gevonden”. Afhankelijk van de website die u bezoekt, kunt u ook berichten tegenkomen als “Product niet gevonden”.

Een ding om op te merken is dat websites kunnen aanpassen naar welke pagina een 404-hyperlink leidt, dus veel site-eigenaren ontwerpen een aangepaste 404-pagina. Sommigen vertellen u dat u contact moet opnemen met de webmaster van de site; anderen gebruiken het als een kans voor de gebruiker om iets anders op de website te zoeken.

Dus, wat nu?

Als u een pagina tegenkomt met een 404-foutmelding, maar u weet zeker dat er vroeger inhoud op stond, dan zijn er een paar dingen die u kunt doen. Een daarvan is om te controleren of de beheerder die inhoud ergens anders naartoe heeft verplaatst. Websites veranderen hun URL-structuren voortdurend, dus het is mogelijk dat de koppeling opnieuw is gecategoriseerd of een andere naam heeft gekregen. Als de website geen interne zoekmachine heeft, kunt u een site-zoekopdracht op Google uitvoeren door site:websitename.com in te typen om u te helpen.

Laat hier je gegevens achter en wordt teruggebeld
Inhoudsopgave

Hierbij kunnen wij u ook helpen!

computerhulp

Computerhulp

Computerhulp aan huis is een de meest voorkomende dienst die wij leveren. Bijna 90% van alle computer problemen kunnen wij immers gewoon aan huis oplossen.

virus verwijderen

Virus verwijderen

Het is bijna iedereen wel eens overkomen: een computer die langzaam opstart, spam of storende reclame pop-ups tijdens het internetten.

computerhulp
Computerhulp

Computerhulp aan huis is een de meest voorkomende dienst die wij leveren. Bijna 90% van alle computer problemen kunnen wij immers gewoon aan huis oplossen.

virus verwijderen
Virus verwijderen

Het is bijna iedereen wel eens overkomen: een computer die langzaam opstart, spam of storende reclame pop-ups tijdens het internetten.